A környezetvédelem témájáról

17.05.2018 - Vox Populi
počet přečtení: 1479
vytvořeno 17.05.2018, upraveno 17.05.2018


   

„A globális ateista civilizáció legveszélyesebb tulajdonsága a büszkesége. Annak a valakinek a büszkesége, aki gazdagságának tudata arra vezeti, hogy ne tisztelje a természet és az őseink munkáját. Ez a büszkeség elvből megakadályozza őt abban, hogy tiszteletben tartsa azt és csak egy lehetséges nyereségforrásnak tekinti.“​ 

            - Václav Havel cseh elnök beszédéből a 2010-es „Fórum 2000“ című konferencia megnyitó ünnepségén.

 


priroda

A tiszta és egészséges környezet létfontosságú az élethez.

Minden állampolgárnak (nem csak azoknak, akik az átlagon felüli magas jövedelmük miatt megengedhetik maguknak ) az Alkotmány által biztosított joga minőségi környezetben élni. Ezért - saját érdekünkben - világosan kell látnunk, hogy az Alkotmány mennyire tartja tiszteletben ezen jogunkat.

A környezetvédelmi kérdések nemcsak a saját életünket, hanem a következő generáció életét is jelentősen befolyásolják. Bár ez a tény jól ismert, a helyzet mégis folyamatosan romlik a rövid távú célok és a nyereség elérése érdekében. A társadalom szűk csoportja megazdagodásának érdekében nem törődik a jövővel, a környezetünkkel és mások helyzetével.

Szeretnénk törölni a köztudatból: "A lényeg, hogy jól menjen nekem, mielőtt meghalok, utána meg már mindegy, hogy mi lesz". Ellenkezőleg, a felelősségérzet felé szeretnénk irányítani Önöket, hogy törödjünk azzal, hogy mi marad "utánunk".

Éppen ezért a munkánkban a figyelem felkeltésre összpontosítunk. Célunk, hogy a jövő nemzedékével tudatosítsuk tevékenységünk hatásait. Ugyanakkor felhívjuk a társadalom figyelmét az ökológiai és a felelősségteljes viselkedés előnyeire, valamint a környezet minőségének és a lakosság egészségi állapotának egyértelmű kapcsolatára. A tiszta környezet alapvető előfeltétele az egyének harmonikus fejlődésének és a társadalom fenntartható fejlődésének.

 

 A főbb témák

  • Mit jelent a környezet fogalma és mit értünk rajta?

  • A környezet állapota, a környezetvédelemmel kapcsolatos jogaink és kötelezettségeink.

  • Nap, mint nap megengedjük és toleráljuk, hogy a lakosság egy része - bolygónk számos helyén - jóléte és gazdasági előnyei érdekében megsemmisíti és kifosztja bolygón legértékesebb értékeit.

  • Ki, hol és hogyan teszi tönkre a környezetet? Vessünk egy pillantást arra, mi történik körülöttünk. Ne tűrjük annak a környezetnek a tönkretételét és megsemmisítését, amelyben élünk.

  • Példák a környezetvédelemre, az aktivizmusra, az oktatásra, az ökológiai gazdálkodásra, a zöld építészetre, az új környetetbarát technológiákra, a természettel összhangban élésre.

  • Josef Šmajs - A Föld Alkotmánya.

 

Csatlakozzon hozzánk! Kérjük küldje el ajánlatát és az együttműködésre vonatkozó javaslatait.

Köszönjük mindazoknak, akik már megtették ezt és csatlakoztak hozzánk!

Hodnocení článku
Článek nebyl ještě ohodnocen.
Čtěte také:
Diskuze

Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)

Položky označené * je nutno vyplnit.

Logotyp Vox Populi