O rubrike Ekonómia

23.04.2018 - Vox Populi
počet přečtení: 1492
vytvořeno 23.04.2018, upraveno 23.04.2018


   

„Došlo k tomu, že výskumné nástroje ekonómie začali byť viac a viac zaslepenejší, ich rozsah širší a širší, a modely zložitejšie a zložitejšie, zatiaľ čo sa viac a viac vzďaľovali od morálky a etiky. Štúdia maximalizácie‘ ako hlavného myšlienkového módu znetvorili ekonómiu na robotickú efektívnosť.“

                                                                                                                     - známy čínsky ekonóm Ma Kuang-jüan.

 


ekonomie

Podľa Naomi Kleinové, (kanadskej novinárky, spisovateľky, feministky a aktivistky): "Globalizovaná" značková "tyranie" stvorila svet, v ktorom namiesto vlád vládnu korporácie a v ktorom najvýznamnejším vyjadrením našich hodnôt a identít nie je občianstvo, ale konzumerismus. "

Politické reprezentácie v mnohých prípadoch svoj spor neobhajuje záujmy ľudu, ale predovšetkým ekonomické záujmy, veľkých nadnárodných firiem a korporácií alebo zahraničných investorov, ktorí v nemalej miere hľadia iba na zisk za každú cenu, na úkor ľudí, prírody a budúcich generácií.

Treba si tiež uvedomiť, že donedávna boli ľudské práva porušované napríklad v mene zaistenie bezpečnosti, teraz sú porušované vo veľkej miere aj v záujme tohto ekonomického rastu určitých záujmových skupín.

Riešením tejto situácie je napríklad to, že sa politikom, ktorí ľudské práva označujú za hrozbu pre hospodársky rozvoj alebo bezpečnosť, na odpor postavia jednotliví občania. Aspoň také riešenie navrhuje medzinárodné ľudskoprávne organizácie Amnesty International (AI). Potreba bojovať za základné hodnoty ľudskej dôstojnosti a rovnosti nikdy nebola väčšia, uvádza jedna z výročných správ AI.

Zvoľme si šetrnejšie a ohľaduplnejší spôsob hospodárenia, napríklad prostredníctvom ekologickej ekonómie, ktorá definuje svoje ciele ako hľadanie cesty k ustálenému (rovnovážnemu) stavu ekonomiky a spravodlivé distribúciu zdrojov, a to nielen z hľadiska súčasnej, ale i budúcich generácií.

Hľadajme tiež cesty k sebestačnosti. Každý z nás môže ísť príkladom.

Všetci známi ekonómovia minulosti si vzali za svoje presadzovať v Ramic ekomnomie tiež rozvoj ľudstva, mravný pokrok a dbať o osudy zraniteľných ľudí v spoločnosti.

 

 Z hlavných tém rubriky

  • Ekonomika rastie, ako, komu, kde a za akú cenu

  • Maximalizácia zisku a maximalizácia zmysle

  • Priateľská ekonomika

  • Má väčšiu hodnotu rast alebo rovnováha?

  • Je potrebné viac vyrábať alebo zachovávať určité hodnoty?

  • Nedegradoval hon za zvyšovaním HDP zmysel ľudského konania na honbu za číslami, za ktorými chýbajú racionálne a zmysluplné hodnoty?

 

Zapojte sa. Posielajte podnety a návrhy na spoluprácu.

Ďakujeme všetkým, ktorí sa s nami už prepojili!

Hodnocení článku
Článek nebyl ještě ohodnocen.
Čtěte také:
Diskuze





Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)

Položky označené * je nutno vyplnit.

Logotyp Vox Populi